Alkohol

Allmänt

Många människor dricker så mycket alkohol att det kan skada hälsan. Ungefär 5 procent av männen dricker för mycket. Bland kvinnorna är det färre som är alkoholberoende - cirka 2,5 procent. I Sverige är alkohol en viktig orsak till över 2 000 dödsfall per år.

Alkoholberoende är en bidragande orsak till många sjukdomar varav en del är livshotande.

Många anpassar sitt eget drickande till omgivningens och tar intryck av dåliga alkoholvanor hos vänner och bekanta. Stress i vardagen och i arbetet kan göra att man frestas att dricka mer.

Barn kan ta efter sina föräldrars sätt att umgås med alkohol. Ärftlighet har också en viss betydelse och risken för att bli beroende är större om man har nära släktingar som är alkoholberoende.

 

Symtom

Några tecken på att man är alkoholberoende är att man

  • måste dricka mer alkohol för att bli lika berusad som tidigare
  • känner ångest och oro, har abstinensbesvär, när man slutar dricka och måste ta sig en "återställare" för att må bra igen
  • har misslyckats med att dra ned på drickandet
  • ägnar mycket tid åt att dricka alkohol och sedan återhämta sig
  • fortsätter att dricka fast man märker att det skadar hälsan.
 

Behandling

Den som är beroende av alkohol vill ofta inte inse sitt problem. För att lyckas med att bryta sitt beroende måste man förstå allvaret i sin situation och själv vilja förändra den. Det går bättre att hjälpa någon när han eller hon vill ta emot hjälp.

Ibland kan man behöva ta läkemedel i samband med behandling mot alkoholberoende, till exempel Antabus.

Anonyma alkoholister, länkarna och andra självhjälpsgrupper fyller en viktig uppgift för att stötta och uppmuntra den som vill bli fri från sitt alkoholberoende.



Andra varningssignaler kan vara att man inte vill inse eller tala om hur mycket man dricker. Man kanske ser till att det alltid finns alkohol hemma och hittar ursäkter för att dricka. Det kan också vara så att man funderar på att ha vita veckor och pratar om att sluta helt någon gång längre fram när det "passar bättre".





Barn till föräldrar med alkoholproblem kanske håller sig hemifrån så mycket som möjligt, vågar inte ta med kompisar hem och försöker på andra sätt att dölja vad som pågår. Man kastas mellan känslor av hopp, förtvivlan, ilska och besvikelse. En del barn kanske försöker få föräldern att ändra sig genom att vara extra duktiga och snälla. Andra kan pocka på uppmärksamhet genom att rymma hemifrån eller genom att hota göra sig själva illa.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback